FAQ | Min Køkkenhave

Spørgsmål & Svar - Min Køkkenhave

Generelt

Børn begynder deres egne køkkenhave og opdager på en legende måde, hvordan grøntsager og krydderurter gror, og hvor meget pasning og opmærksomhed der skal til for at dyrke grøntsager og krydderurter.

Køkkenhavepotterne kan samles i samleren, som kan købes i butikken for DKK 20.

Hvilken kampagne er dette?

Fra d. 3. marts 2017 får kunder i føtex og Bilka en køkkenhavepotte gratis ved køb af artikler for DKK 100. Der kan samles 24 køkkenhavepotter:

Grønsager: Rucola, Vårsalat, Cherrytomat, Peberfrugt, Radise, Spinat, Gulerod, Forårsløg, Porre, Friséesalat, Broccoli, Rødbede, Drueagurk, Bælg, Salatblanding, Agurk, Aubergine, Solsikke.

Krydderurter: Basilikum, Dild, Persille, Timian, Havekarse, Koriander.

Hvad er potten lavet af?

Kort svar:Potten er lavet af træfiber. 100% biologisk nedbrydelig og fri for kunstige kemikalier.

Detaljeret svar:Potterne er bæredygtigt produceret med træ der udelukkende stammer fra unge træer fra forvaltede skove, som kun fældes når der er brug for udtynding. Her drejer det sig for størstedelen om lokale skove i nærheden af produktionsstedet.

Hvor stammer potten fra?

Potterne produceres i Frankrig.

Hvor kommer frøene fra?

Frøene kommer fra tre store europæiske leverandører. De får frøene opdyrket i forskellige lande.

Er frøene behandlet/coatet?

Nej.

Der følger potter med køkkenhaveplanterne. I beskrivelsen af nogle køkkenhaver står der, at du skal rive potterne løs, når du skal omplante dem. Normalt kan du sætte tørvepotterne og det hele i en større potte med jord, da rødderne kan komme igennem tørvepotterne. Er det ikke sådan med disse potter?

Rødderne vokser igennem potterne af sig selv. Gulerod, rødbede og radise har brug for mere plads til at gro. For disse planter anbefales det derfor at omplante dem uden køkkenhavepotte.

Vi har næsten samlet dem allesammen. Vi mangler kun 2, og vores børn synes, at det er fantastisk. Nu spirer der et par frø, men mit spørgsmål er, om de også kan plantes i haven, og hvis ja hvornår kan man gøre det?

Frøene og planterne tåler ikke frost. Sæt planterne ud når der ikke længere er risiko for frost.

Hvad er frømåtten lavet af?

Kort svar: Frømåtten består af to papirlag, hvor frøene sidder imellem.

Detaljeret svar: Frømåtten består af følgende dele:

 • Frømåtter (Herunder frø, papir og blæk til påtryk)

Alle disse dele er testet for sikkerhed.

Nedenfor er oplysninger om papir og blæk:

 • Frøpapiret er tissuepapir, fremstillet af cellulosefiber.
 • Den tekniske benævnelse for blækket er: Vandbaseret dispersion.

Er frøene genetisk modificeret?

Frøene er ikke genetisk modificeret, og dermed GMO-fri.

Hvad er tabletten lavet af?

Kokostabletterne består af sammenpresset kokosgrus. Omfattende svar: Kokosgrus udvindes af restanter fra kokosnød, som er tilovers efter at kokos (til f.eks. kokosolie eller bounties) er taget ud af kokosnødden. Kun til specifikke spørgsmål om tablettens bæredygtighed: Fibrene genbruges også i pottemulden. Substratet er altså et pragtfuldt slutprodukt af en reststrøm, og således også meget bæredygtigt.

Hvor kommer køkkenhave-samlebakken fra?

Samlebakkerne er produceret i Holland. De påtrykte ark i Tyskland.

Hvilket materiale er køkkenhaven lavet af?

Samlebakken er lavet af genbrugsplast og er vandtæt. Køkkenhaverne kan også genbruges. De kan bortskaffes sammen med plastaffald, så der kan laves nye produkter af det.

Samlebakken består af følgende dele:

 • Bakke af 100 % genbrugs-polystyrol (vandtæt).
 • Indvendigt ark/indlægsark af polypropylen (vandafvisende).
 • Det bageste ark er lavet af karton.
 • Plakat med ekstra information er lavet af karton

Alle disse dele er testet for sikkerhed. Det er samlebakker til engangsbrug som du selvfølgelig kan bruge flere gange, hvis du passer på dem.

Er køkkenhaven/samlebakken miljøvenlig?

Samlebakken er lavet af 100 % genbrugsmateriale.

Samlebakken er lavet af Polystyrol (forkortet PS). Råvaren til dette stammer fra næringsmiddel-emballageindustrien (smørbægre, drikkebægre, mejeriemballage). Forkert producerede og/eller påtrykte produkter males til scrap-råvare. Denne scrap-råvare opkøbes og samlebakkerne fremstilles af denne. Hvert kilo indkøbt råvare (scrap) sælges endeligt som slutprodukt. Der opstår intet affald ved produktionen af samlebakkerne.

Kan køkkenhavene/samlebakken recirkuleres?

Ja, køkkenhaverne kan recirkuleres. De kan bortskaffes sammen med plastaffald, så der kan fremstilles nye produkter.

Er samlebakkerne biologisk nedbrydelige?

Nej, men samlebakkerne kan recirkuleres. De kan bortskaffes sammen med plastaffald, så der kan fremstilles nye produkter.

Hvor kommer bogen fra?

Bogen er produceret i Holland og har FCS-mærkning (FSC C110816) Bogen er testet for sikkerhed.

Mine planter kommer forskelligt/senere op?

Frøenes spiring og planternes vækst afhænger af frøsorten, vækstforholdene og pasningen. Det ene frø vokser lidt hurtigere end det andet og lys, temperatur og pasning sørger for at en plante vokser langsomt eller hurtigt.

Hvor mange køkkenhavepotter er der?

Der er 24 forskellige varianter af køkkenhavepotter.

Hvilke tilhørende produkter sælges?

En samlebakke hvori alle køkkenhavepotter kan sættes.

Hvad består gaveartiklen af?

Ved hvert indkøb af artikler for DKK 100 modtager kunden én af de 24 forskellige køkkenhaver med frø: bl.a. grønne bønner, persille og vandmelon. Hver vækstpotte består af følgende dele:

 • Omkring hver køkkenhavepotte er der et karton ‘bånd/sleeve’ med plantespecifik vejledning.
 • Selve potten er biologisk nedbrydelig og vandgennemtrængelig: vi anbefaler kunderne at sætte potten i den specielt hertil udviklede plastkøkkenhave, hvor alle 24 vækstpotter passer i eller på en tallerken eller i en ikke-vandgennemtrængelig bakke.
 • En frømåtte af opløseligt papir. Den kan lægges i potten i sin helhed. Måtten opløser sig selv/løse frø (grønært, courgette). Den kan også lægges i jorden.
 • En tablet af kokosgrus: blandet med lidt vand udgør det pottemulden.
 • Et planteskilt hvorpå børnene kan se hvilken plante de har fået med de plantespecifikke vejledninger på.

Hvordan virker det?

Brugsanvisningen er som følger: Lad tabletten ligge i blød med 40-45 ml vand på en tallerken. Lad ikke tabletten ligge i blød i potten. Fyld potten med den opblødte kokostablet som angivet i vejledningen, læg derefter frømåtten på den opblødte pottemuld og dæk med opblødte pottemuld.

Bemærk: Hvis kunden lader tabletten opbløde i potten i stedet for ved siden af, så er der risiko for at potten kan revne.

Min vækstpotte er revnet. Hvad nu?

Vækstpotten kan desværre revne, hvis du opbløder tabletten i potten i stedet for ved siden af. Du kan bruge en anden blomsterpotte eller blomsterbakke til frøene.

Min potte er skimlet. Hvad nu?

Køkkenhavepotten, kokostabletterne og frøene er allesammen naturprodukter. Skimmel gror gerne på bestemte naturprodukter og helt sikkert hvis de er fugtige. Det kan ske at der er skimmel på potten. Det er dog ikke farligt. Med en plantesprøjte kan du vande planterne og på den måde sprøjte skimlen væk.

Hvor bæredygtige er delene?

Båndet (det er kartonnen som sidder omkring vækstpotten) er fremstillet af FSC-karton. Selve vækstpotten er biologisk nedbrydelig. Frømåtten er af opløseligt papir, og pottemulden er en sammensætning af en tablet af kokosgrus hvor du selv tilsætter vand. Samlebakken er fremstillet af 100 % genbrugsmateriale.

Hvorfor er stokken og samlebakken fremstillet af plast?

For stokken og køkkenhaven gælder at det skal kunne modstå vand, da potterne er vandgennemtrængelige.

Planterne bliver for store til køkkenhavepotterne og køkkenhaven. Hvad nu?

Du kan omplante de større planter i en egen blomsterpotte eller blomsterbakke.

Kan jeg bruge universal pottemuld?
Der fås speciel pottemuld til køkkenhaver. Planterne kan dog også omplantes i (universal) pottemuld. Vær herved opmærksom på at du ikke presser mulden for hårdt til.

Kan jeg bruge universal pottemuld?

Der fås speciel pottemuld til køkkenhaver. Planterne kan dog også omplantes i (universal) pottemuld. Vær herved opmærksom på at du ikke presser mulden for hårdt til.

Hvordan lærer børn på en legende måde hvor deres mad kommer fra?

Med køkkenhaven kan børn se og lære hvordan en plante vokser. Fra frø til en fuldvoksen plante med for eksempel tomater eller broccoli. Og det er rigtig sjovt at gøre: selv at så og lave pottemuld, passe, omplante og endeligt høste. Da børn selv kan gøre det og have deres egen køkkenhave, synes de for det meste også at det smager bedre.